PAIM-T Bluestimes Tomorrow Never Dies

En oikein tiedä, miten päin olisin nyt, kun molemmilla koirilla on koulutustunnusmerkintä paimennuksen kisakirjoissaan! Nuorikolla tosin vain PAIM-T eli ei oikea koetulos, mutta vuoden tavoite on kuitenkin saavutettu.

Lähdettiin torstaina pelkästään tyttöjen kesken ajelemaan kohti Kuopiota. Ja voi miten helppo matkaseuralainen tuo pikkutyttö onkaan. Nukkui koko matkan ja pysähdyspaikalla lähti iloisena nuuskuttelemaan ja tekemään asiansa. Kummallisen hiljaistakin oli, kun kukaan ei haukkunut :)

Kävelyllä Joroisilla
Hotellihuone oli iso ja autonkin sai eteen parkkiin. Nukuttuaan ensin koko työpäivän torstaina ja sitten vielä 6 tuntia autossa, ei pikkuneitokaisella olisi ollut hirveästi unta enää jäljellä mutta suurimman yöstä sentään saatiin nukuttuakin.

Hotellissa
Perjantaina aamusta käytiin kunnon remmilenkillä ja voi miten outoa sekin oli, kun koira jolkottelee löysällä remmillä ja nuuskuttelee rauhassa ja ei hauku kertaakaan. Tätä osaa arvostaa vain sen jälkeen, kun on tottunut hiukan hankalempaan yksilöön!


7kk poseeraus

Aamupalan  jälkeen lähdettiin sitten pienessä tihkusateessa kohti Vehmersalmea ja pihaan ajaessa tuli olo kuin kotiin ajaisi. Haikeaa ajatella, että oli viimeinen kerta kun siihen pihaan ajoin :) Koiran paperit mukaan ja ilmoittautumaan. Koiria taipparissa 11 yhteensä, viisi niistä taisi olla samaa pentuetta. Kina luonnollisesti ainoa rotunsa edustaja ja myös nuorin koirista. Kina siis tuona päivänä tasan 7kk joka on alaikäraja osallistumiselle. Arvonnassa saatiin numero 5 eli päästiin ekaan ryhmään.

Ulos autosta tullessa Kina pelkäsi kuollakseen pihalla liikkuneita koiria mutta minuuteissa pääsi yli kammostaan ja kävi tervehtimässä karvamööpeleitä jo innoissaan. Siinä ratkesi samalla se, että menee läpi testistä takuulla kirkkaasti :)

Testi alkoi rivissä sirunluennalla ja sosiaalisten taitojen testauksella. Kinan arvio Luoksepäästävä ja avoin  ja muita koiria kohtaan Hyväntahtoinen, mutta pidättyväinen. Jälkimmäinen testattiin pujottelemalla rivissä jossa pikkutyttö seurasi kontaktissa eikä edes huomannut kuin rivin viimeisen koiran. Tämän jälkeen oli tottelevaisuus/yhteistyöosio, jossa yksi koira kerrallaan päästettiin koira irti ja kuljettiin laitumella, jonka jälkeen koira kutsusta luokse ja kytkettiin uudelleen. Kina lähti kuin nato-ohjus pyörölle, jossa oli lampaat, kuten odotinkin. Juoksi tarkastamaan mihin minä kävelin ja juoksi takaisin pyörölle taas. Kutsusta tuli luokse kuin ohjus ja niin kovaakin että juoksi päin kun ei ehtinyt jarrutta :D Tottelevaisuus siis Valpas, tottelevainen. Fyysinen olemus Vilkas, valpas ja Asenne Rauhallinen, varma.

Varsinaisessa paimennusosiossa oltiin oman ryhmämme viimeisiä. Kina oli ihan oma itsensä: aktiivinen, innokas, hyvin paineeseen reagoiva ja fiksuja ratkaisuja tekevä. Kokonaisuudessaa tämä osio ehkä 3 minuuttia. Mitä sitä enempää pyörittelemään kuulemma, kun minuutissakin näkee miten hieno koira on :)
Ja hienot arviot saatiin:
Kiinnostus laumaan: Hakeutuu lauman luo
Laumaa lähestyminen: Sopivan vilkas, kiinnostunut
Lauman kohtaaminen: Rauhallinen/varma/kiinnostunut

Tyyli:
Käyttää silmää lauman hallitsemiseen: Paljon
Osoittaa pyrkimystä tasapainottaa laumaa ohjaajalle: Paljon
Työskentelee haukkuen: Ei lainkaan
Pyrkii kasaamaan laumaa kokonaisuudessaan: Paljon
Työskentelee keskilinjalla: Vähän
Työskentelee liikkeen kautta: Paljon

Kommentit: Ihana paimenen alku. Osoittaa työälyä nuoresta iästä huolimatta.


Ja näin kuvassa yllä poseeraa Suomen ensimmäinen paimennustaipumustestin suorittanut MAS. Kasvattajallekin laitettiin heti iloiset kuulumisen ja oli todella onnellinen siitä, että Kina on päässyt oikeisiin hommiin ja harrastuskotiin :)

Näin lajia jo harrastaneelle testi ei ehkä tuonut mitään uutta eikä uutta tietoa koirastakaan, mutta varsinkin noviiseille ja ekan koiran kanssa paimennusta harkitseville varmasti hieno tilaisuus päästä tutustumaan lajiin ja saada tietoa oman koiransa ominaisuuksista ja potentiaalista. Mutta oli silti kyllä valtavan hieno päivä ja kotimatkakin sujui iloisissa mutta väsyneissä tunnelmissa.

Kommentit