MH-luonnekuvaus

Vappupäivän aamuna lähdettiin Nooan kanssa aamukävelylle klo 4.45. Meitä vastaan tuli selvästi vapunjuhlinnasta palaamassa oleva tyttö jota ehkä hiukan huvitti meidän reippailu samaan aikaan :)
Syynä reippailuumme oli lähtö kohti Nooan MH-luonnekuvausta. Mietin pitkään perunko koko paikan, jos tekee epilepsiakoiralle liikaa ressiä. Onneksi en perunut!

Nooa aloitti päivänsä haukkua louskuttamalla edellä kävelevälle testihenkilöstölle. Sirun tarkastus oli tänään ihan hirveää ja muutenkin koira oli täynnä virtaa ja jännitettä! Henkilöryhmän kiersi omaan tyyliinsä haukkuen mutta ihmiset nuuskutellen. Samoin testinohjaajaa nuuskasi ja sitten alko se tyypillinen louskutus. Tässä vaiheessa olin hiukan huolestunut, että ymmärtääkö kuvaajat, että ei hauku pelkoaan. MH-kuvauksessahan ei jaella pisteitä, vaan jokaisen kohdan reaktiota kuvataan numerolla, joka kertoo reaktion voimakkuudesta. Esimerkiksi jos osa-alue on pelko, kuvaa numero 1 pienintä pelkoa ja 5 suurinta. Jos taas esimerkiksi uteliaisuus, niin numero 5 tarkoittaa suurinta uteliaisuutta jne.

KONTAKTI
1a kontakti tervehtiminen: 4 ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen 
1b kontakti yhteistyö: 2 lähtee mukaan haluttomasti 
1c kontakti käsittely: 1 ei tehdä, ei agressiivinen 

Tyypillistä Nooaa. Testinohjaajan mukaan lähti mutta hanasi vastaan ajoittain. Kuvaajat päätti ettei tehdä käsittelyä, kun ei selvästikään tykkää että vieraat koskettelee.

LEIKKI1
2a leikki1 leikkihalu: 2 ei leiki - osoittaa kiinnostusta 
2b leikki1 tarttuminen: 2 ei tartu, nuuskii esinettä 
2c puruote ja taisteluhalu: 1 ei tartu esineeseen 

En yhtään yllättynyt myöskään siitä, ettei leikkinyt. Nooan suosikkeja ei ole puolet hänen koostaan olevat köysilelut, joita vieraat ihmiset heittelee. Seurasi kyllä lelun heittelyä ja lähti sen luokse tutkimaan.

TAKAA-AJO
3a takaa-ajo 1.kerta: 2 aloittaa mutta keskeyttää 
3b tarttuminen 1.kerta: 1 ei kiinnostu saaliista 
3a takaa-ajo 2.kerta: 2 aloittaa mutta keskeyttää 
3b tarttuminen 2.kerta: 1 ei kiinnostu saaliista 

Ekalla takaa-ajokerralla lähti ku nato-ohjus vieheen perään, mutta heti kun viehe pysähtyi, niin pysähtyi myös koira. Tyypillinen paimen minusta :) Sitten tulikin pientä säätöä, kun oltiin tulossa toiseen yritykseen, niin vieheradan läpi juoksi viehettä käyttävä testihenkilö. Nooan huomio lukkiutui vain tuohon ihmiseen, joka jäi vielä seisomaan niin, että näki sen koko ajan. Sanoin, että koira tuijottaa ihmistä ja ei huomannutkaan viehettä kun päästin irti. Kuvaaja totesi virheen olevan heidän ja saatiin uusi yritys. Lähti taas tykinsuusta, mutta sama homma kuin ekalla kerralla. Tässä kohtaa saatiin tosin erityiskehut koiran loistavasta luoksetulosta :)

AKTIVITEETTITASO
4a aktiviteettitaso: 4 tarkkeilevainen, toiminnot tai rauhattomuus lisääntyvät vähitellen 

Oli alkuun jopa omaan mieleeni oudon rauhallinen. Sitten alkoi tutkia maata, syödä ruohoa, vähän piippasi ja sitten näkikin kuusen takana olevan ihmisen, jolle haukahteli.
Tämän osion jälkeen kävi iloisesti tervehtimässä kaikki kuvaajat matkalla seuraavaan tehtävään :)

ETÄLEIKKI
5a etäleikki kiinnostus: 2 tarkkailee avustajaa, välillä taukoja 
5b etäleikki uhka/agressio: 1 ei osoita uhkauselkeitä 
5c etäleikki uteliaisuus: 1 ei saavu avustajan luo 
5d etäleikki leikkihalu: 1 ei osoita kiinnostusta 
5e etäleikki yhteistyö: 1 ei osoita kiinnostusta 

Katseli hiljaa vieressäni paikallaan hahmoa. Leikkimään ei tosiaankaan alkanut, mutta juoksi kyllä katsomaan, että minne se tyyppi meni. Tervehti häntä heiluen sitten avustajan, kun osio ohitse.

YLLÄTYS
6a yllätys pelko: 2 kyykistyy ja pysähtyy 
6b yllätys puolustus/aggressio: 1 ei osoita uhkauselkeitä 
6c yllätys uteliaisuus: 2 menee haalarin luo kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa 
6d yllätys jäljellejäävä pelko: 1 ei minkäänlaista liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä 
6e yllätys jäljellejäävä kiinnostus: 2 pysähtyy, haistelee tai katselee haalaria yhdellä ohituskerralla 

Olin etukäteen itse pitänyt haalaria pahana. Haukkui omaan tapaansa jo haalaria kohti kävellessä ja kun se nousi hiukan oli kuulemma kyykännyt, mutta reaktio oli siinä. Tuli reippaasti katsomaan haalaria, kun olin sen edessä kyykyssä ja pyysin koiran luokse. Ohituksissa mennä haukahteli innoissaan ja kävi nuuskimassa.

ÄÄNIHERKKYYS
7a ääniherkkyys pelko: 3 väistää kääntämättä pois katsettaan 
7b ääniherkkyys uteliaisuus: 4 menee räminälaitteen luo kun ohjaaja edennyt puoleenväliin 
7c ääniherkkyys jäljellejäävä pelko: 1 ei minkäänlaista liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä 7d ääniherkkyys jäljellejäävä uteliaisuus: 3 pysähtyy, haistelee tai katselee laitetta vähintään kahdella ohituskerralla 

Ääniherkkä Nooa ei ole koskaan ollut, joten tämä ei huolestuttanut yhtään niin paljoa kuin haalari. Katseli ihmeissään koko härveliä jo valmiiksi tosin ja kun se sitten vielä rämähti niin reaktio pikkasen suurempi kuin haalarilla. Kun otin askeleen kohti laitetta, lähti sitten jo itse sitä tutkimaan. Ja jokaisessa ohituksessakin oli pakko mennä katsomaan, että mikä se oikein olikaan.

AAVEET
8a aaveet puolustus/aggressio: 2 osoittaa yksittäisiä uhkauselkeitä 
8b aaveet tarkkaavaisuus: 3 tarkkailee aaveita, pitkiä taukoja, kumpaakin puolet ajasta tai koko ajan toista 
8c aaveet pelko: 2 on enimmäkseen ohjaajan edessä tai sivulla, pientä etäisyydenottoa 
8d aaveet uteliaisuus: 2 menee katsomaan kun ohjaaja puhuu avustajan kanssa ja houkuttelee koiraa 8e aaveet kontaktinotto aaveeseen: 4 ottaa itse kontaktia avustajaan  

Toinen kohta, mitä pidin etukäteen pahana. Huppupäiset/pipopäiset/lippispäiset ihmiset ovat tunnetusti olleet vähän pahoja juttuja Nooalle meinaten noin normaalistikin. Seisoi vierelläni tai edessä käytännössä koko ajan. Katseli lähinnä vaan vasemmalla puolella olevaa aavetta, liekö edes tajunnut että niitä on toinenkin :) Oli jopa vähän ajatellut, että pitääkö tässä alkaa puolustamaankin äitiä noilta, mutta luopui sitten ideasta. Kun kävelin aaveen luo tuli mukanani koko matkan ja seiso takanani kunnes riisuin hupun ja sanoin koiralle että tule vaan. Tuli yllättävän reippaasti ja nuuskutteli itse aaveen. Toiselle aaveelle tulikin sitten ihan yhtä matkaa.

LEIKKI2
9 leikki2 leikkihalu: 3 leikkii-aktiivisuus lisäntyy/vähenee 
9 leikki2 tarttuminen: 2 ei tartu, nuuskii esinettä 

Nyt oli selvästi alkuleikkiä innostuneempi jo. Syöksähteli mukana, kun lelua heiteltiin ja jopa meinasi ottaa sen maasta suuhunsa!

AMPUMINEN
10 ampuminen: 5a häiriintynyt, pelokas

Tästä en ollut ollenkaan huolissaan, enkä ole edelleenkään vaikka koepaperissa nyt tuollainen tulos lukee. Nooa on kuullut laukauksia ihan läheltä, eikä reagoi niihin millään lailla. Eka paukku leikkiessä sai tiputtamaan lelun, mutta jatkoi sen jälkeen. Tokan paukun kohdalla lähti haukkuen kohti laukausten suuntaa (tyypillistä!). Passiivisuudessa seisoi ihan paikallaan vierelläni molemmat laukaukset ilman reaktioita. Mutta sittenpäs säikähtikin nopeita liikkeitä kun päästin koiran irti ja juoksi viitisen metriä poispäin. Tuli kyllä kutsusta takaisin. Sanoin kuvaajalle, että ei pelästynyt itse laukausta vaan sen jälkeisiä tapahtumia, mutta kukin tulkitsee miten tulkitsee.

Loppupalaute oli se, joka sai loppupäivän kestohymyn korville, sillä se meni jotakuinkin näin: Tuntui, että tätä koiraa ei saatu tänään kuormitettua lainkaan. Itseasiassa se lähinnä vaikutti rentoutuvan kuvauksen edetessä, joka oli aika erikoista. Palautui kaikista osioista silmänräpäyksessä, nytkin on ihan rento jo. Ei minkäälaista jäljellejäävää pelkoa asioita kohtaan. Ihmisiäkään ei pelkää selvästikään ja ottaa itse kontaktia, ei vaan tykkää yhtään että ihminen ottaa siihen kontaktia tai koittaa koskea. Tuo sen haukkuminenhan on lähinnä sellaista informatiivista. Hieno toimintakyky tällä koiralla kyllä.

Kuvaus oli varsin mielenkiintoinen, vaikka mitään uutta ei varsinaisesti koirasta paljastanutkaan, mutta sainpa vahvistuksen sille, että tulkitsen koirani reaktioita tiettyihin asioihin näemmä ainakin samalla tavalla kuin MH-kuvaajat!

Kommentit