Uutta intoa seuraamiseen Tiina Kuusiston vinkeillä

Päästiin viikonloppuna Tiina Kuusiston yksäriin. Paikkana toimi Salon Koirahalli, josta meillä on ei-niin-lämpimiä muistoja. Hallin kapea sisääntulo, läpikatsottava lauta-aidat kentillä ja koirat häkeissä reunoilla odottamassa on aika tappava yhdistelmä. Tällä kertaa halli oli onneksi ihan autio. Edellinen koirakko lähti kun tultiin, mutta selvittiin hienosti ilman mitään sanomista treenikentälle.Toiveideni mukaan aloitettiin häiriökestävyysharjoitteilla. Tiinalla itsellään on häiriöherkkä ja reaktiivinen koira, joten tämä oli tuttua hänelle. Saatiin tähän hyviksi treenivinkeiksi LAT-harjoitukset ja valinnan mahdollistaminen koiralle pelottavien asioiden kohdalla. Nämä otetaan ehdottomasti käyttöön!

Sitten päivän pääteeman eli seuraamisen pariin. Olin itsekin yllättynyt miten hienosti Nooa osasi hakeutua itse perusasentoon joka kerta kun otin tokopönötyksen. Ei edes harkinnut muita vaihtoehtoja, super! Samoin käännökset paikallaan ja sivuaskel oikealle eivät tuottaneet ongelmia. Normaali väljyys alkoi ilmetä kun lähdin kävelemään suoraan. Aloitettiin tekemällä siten että kävelin eteenpäin ja heti kun koira tuli oikeaan seuraamispaikkaan käsky ja välitön vapautus. Ja vapautus aina lentävällä palkalla oli se sitten lelu tai nami. Olen itsekin huomannut että Nooa väistää kyllä jos kumarrun sitä kohti mutta en ole ajatellut asiaa palkkaamisen yhteydessä. Kiinnitetään nyt siihenkin siis huomiota. Paimenkoirille kun ei ole kaikkein luonnollisinta seurata ihmisen jalassa kiinni ja jos siihen vielä luot painetta kumartumalle päälle niin ei takuulla ole koirasta kivaa!

Jatkettiin sitten harjoituksilla, jossa kävelen ihan pari askelta suoraan, naksu ja käänny täyskäännöksen oikealle ja heitän palkan. Tämän ideana saada tiiviyttä käännökseen ja nostaa käännösten arvo huippuunsa koiralle jolloin se odottaa kaikki suorat että koska tulee se siisti käännös taas. Kun alkoi sujua lisättiin vaikeusastetta sen verran, että annoin koiralle käännös vihjeen kääntämällä päätä ennen naksautusta. Tässä huomasi että se oikealle käännös on vaikeampi meille molemmille.

Vasemmalle käännös alkaa sen sijaan olla aika nätti Nooalla. Kääntää oikeasti takapäätään eikä valu käännöstä. Vasemmalle käännöksessä aloitettiinkin siis arvonnostatus sillä, että käänsin pään ja hartiat, naksu, askel käännöksen jälkeen ja sitten vasta vapautus. Viimeisenä treeninä tehtiin vielä intensiivisyyttä lisää jalan viereen tulemiseen. Tässä apuvälineenä putki. Koira putkeen ja heti kun tulee ulos ja oikeaan seuraamispaikkaan, käsky ja vapautus. Ja johan alkoi koiran ilme muuttua!

Tiinalta saatiin myös erinomaisia vinkkejä, miten toimia ylipäätään koiran kanssa, joka reagoi kaikkeen. Olin ihan hemmetin tyytyväinen koiraan ja loppukommentti "Varsin kivanoloinen koira" sai kyllä hymynhuulille. Toivotaan että päästään jatkossakin Tiinan koulutuksiin.

Sunnuntaina mentiin sitten hallille treenaamaan samoja juttuja, joista videoita alla. Samalla keikalla huomattiin, että siitä ennen kammotusta puomista on tullut aika supereste Nooalle, vauhtia alkaa löytyä aika tavalla jo siinä!
Kommentit